5 tips på skapa större medvetenhet kring din papparoll

Här kommer några korta tips som du kan fundera kring och utveckla vidare. En bra start för nya rutiner och självreflektion.

 1. Skriv dagbok/journal

  Dokumentera vad som händer varje dag med dig och ditt barn.
  Sätt upp mål och fokusområden i ditt liv och kring din utveckling tillsammans med ditt barn.

  Ex på hur du kan lägga upp din Dadhack-journal.

  Morgonrutin
  (träning, smoothie, favoritkaffe/te, meditation, affirmationer)

  Tacksamhetsövning (Tack för…)
  3 enkla saker du är tacksam för just nu (vädret, dina barn, din livskamrats egenskaper, positva händelser etc)

  Fokusområde (förbättra en mindre bra sida hos dig som farsa)
  Vad ska jag bli bättre på varje dag under denna vecka?

  Sammanfattning av dagen (kvällsrutiner)

  Sätt ett betyg på din dag som pappa. Hur bra pappa har du varit idag och vad är ditt medelvärde (skala 1-10)
  Låt oss säga att du har som mål att minst ligga på 7 men helst 9-10. Sätt ett betyg varje dag, så du ökar medvetenheten om din ambition att ständigt utvecklas som pappa och livsentrepenör.   
 2. Lägg bort din mobiltelefon och var i nuet!

  Lägg bort din mobil och koncentrera ditt fokus kring att vara närvarande i leken eller interaktionen med ditt barn. Se barnet i ögonen, läs av barnets utstrålning och energi och spegla dess rörelser. Häng med i leken, ge dig hän. Släpp loss, krama, busa och skratta tillsammans med ditt barn.

  Om du måste titta på datorn, surfplattan eller mobilen passa på när du väl ändå måste gå på t ex toaletten. Men tänk på att ha kvalitetstid med ditt barn.  
 3. Gör enkla vardagssysslor tillsammans med dina barn

  Att bara gå ut med soporna, som kanske är en tråkigt syssla kan vara ett tillfälle att hjälpas åt tillsammans med ditt barn. Laga mat tillsammans kan bli lika lätt en höjdare som ett inferno i kaos! Dammsuga tillsammans, en dammsuger den andra dammtorkar. Om barnen ligger/sitter i barnvagn kanske barnet ändå är med och ser på när du byter däck på bilen. Möjligheter är oändliga, lika mycket som du kanske upplever att du är låst till att ha koll på ungen. Allt beror på hur du väljer att se det! 
 4. Vila och sov när barnet sover!

  Barn är mästare på att leva i nuet och lyssna på sin kropp. Du jobbar på att bemästra ditt humör och ditt tålamod. Men lär dig av ditt barn… lyssna på din kropp och passa på att inte alltid göra arbete/jobb/vardagsysslor när barnet sover. Sov du men!

 5. Fråga ditt barn (om barnet är lite äldre t ex 5 år och äldre) om vad de tycker är bra med dig som pappa och även vad de tycker du kan bli bättre på. Var intresserad av deras åsikter genom att ställa frågor som stimulerar barnen att själva reflektera.
  T ex Hur tänker du då? Hur menar du? Varför då? Hur då?

Dina barn är dina ultimata domare och lärare i livet. Fråga dem!